ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Εκμαθηση Ποντιακής Λύρας



» Αρχική » ΝΕΑ
1605η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΉ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
29-08-2017
 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα  έκλεισαν οι εκδηλώσεις του φετινού  Αύγουστου

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, Συναυλία παραδοσιακής Μουσικής «Μουσική αύρα αλησμόνητων πατρίδων»  με τον  καταξιωμένο καλλιτέχνη κο Γιώργο Πουλαντζακλή  και την δεκαπενταμελή ορχήστρα του.  Ένα μουσικό ταξίδι  από τον Πόντο μέχρι και την Καππαδοκία, έκανε ο Γιώργος Πουλαντζακλής με την δεκαπενταμελή ορχήστρα του.  Ο καλλιτέχνης παίζοντας λύρα, κεμανέ αλλά και τραγουδώντας μαζί με τη Μελίνα Χατζηκαμάνου  ταξίδεψε τον κόσμο σε ένα μουσικό οδοιπορικό αφιερωμένο στον Πόντο και τις Αλησμόνητες Πατρίδες.



 

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, Παραμονή του Εορτασμού της Παναγίας Πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός μετα Αρχιερατικής Συγχοροστασίας προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας  κκ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ. Μοναδική στιγμή, γεμάτη συγκίνηση, έζησαν αυτην τη μέρα οι προσκυνητές διότι έγιναν  και μάρτυρες της ιστορικής «συνάντησης» των εικόνων της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου συνόδευσε στο Βέρμιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη. Οι Εικόνες τέθηκαν δίπλα-δίπλα σε λαϊκό προσκύνημα στο Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά. Γεγονός που μας γεμίζει ελπίδες  και όνειρα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού, από τα υψώματα του Βερμίου με αυτήν την συνάντηση των Σεπτών Εικόνων,  για πρώτη φορά μετά το 1922.

      






  
Τρίτη 15 Αυγούστου 2017, Ανήμερα του εορτασμού  της Παναγίας, από νωρίς το πρωί χιλιάδες πιστοί κατέφθασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας  και του Εξωτερικού στις πλαγιές του Βερμίου για να προσκυνήσουν την Σεπτή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά με ότι εκφράζουν και σηματοδοτούν οι δύο λέξεις Παναγία Σουμελα. Λειτουργηθήκαν, παρακολούθησαν την  λιτανεία και  χαρήκαν  το μεγάλο πανηγύρι με τα έθιμα και τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού. Παρόντα τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου και του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, τα Διοικητικά Συμβούλια του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και εκπρόσωποι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα.







Τους εκπροσώπους των αρχών καλωσόρισε ο πρωτοεπιστάτης του Ιερού Προσκυνήματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο πρόεδρος της «Παναγία Σουμελα»  κ. Γιώργος Τανιμανίδης.



Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ο οποίος σε δηλώσεις του ανάφερε ότι «θέλω από εδώ από την Παναγιά του Πόντου, την αμφικτιονία του Ποντιακού Ελληνισμού  να στείλω από καρδιάς ένα μήνυμα αγάπης και ενότητας σε όλον τον Ελληνισμό.



Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι Βουλευτές Ημαθίας κ. Χρήστος Αντωνίου ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, οι Βουλευτές της Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Μάρδας, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Γιώργος Λαζαρίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κα Βούλα Πατουλίδου ο Αντιπεριφεριάρχης  Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο Αντιπεριφεριάρχης Σερρών κος Ιωάννης Μωυσιάδης,   Ο Δήμαρχος Βεροίας κος Κωνστάντιος Βοργιαζίδης και ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΗμοκτικού Συμβουλίου του Δήμου Βεροίας,  η Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κα Στεφανία Τανιμανίδου,  η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Θέρμης κα Αθηνά Παπαδάκη, ο Διοικητής Στρατηγός της 1ης Στρατιάς  κος Δημόκριτος Ζερβάκης καθώς και Αξιωματικοί του Στρατού της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος .

Πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων με τους Μητροπολίτες Τρίκκης & Σταγών κ. Χρυσόστομο,  Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κυρίλλο, και τους Επίσκοπους Μηδείας κ. Απόστολο και Αρμαβίλ & Λαμπίνσκι κ. Ιγνάτιο. Την Σεπτή Εικόνα της Παναγίας «φύλατταν» και  «φρουρούσαν» Νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής  του «Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά» , με τις παραδοσιακές φορεσιές








Σημαντικότατο γεγονός για την φετινή γιορτή, το οποίο έγινε κατορθωτό, με μεγάλο αγώνα και κόπο ήταν η μετακομιδή των οστών του αειμνήστου Λεωνίδα Ιασονίδη. Στο Βέρμιο πλέον θα αναπαύεται ο Μεγάλος Έλληνας Ποντιακής Καταγωγής, όπου βρίσκονται τα οστά και άλλων αειμνήστων επιφανών Ποντίων, οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα για την έλευση της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά άλλα και για την επανασύσταση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Ελλάδα (Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος Φιλιππίδης, Φίλων Κτενίδης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, τέως Αντιπρόεδρεως της Βουλής Ισαάκ Λαυρεντίδης, Τέως Υπουργός Σταύρος Νικολαϊδης Αμβρόσιος Σουμελιώτης κ.ά.).


           


Όπως ανέφερε στο λόγο του ο Πρόεδρος  του Σωματείου Παναγία Σουμελά  κος Γιώργος Τανιμανίδης : «Αυτού του τιμημένου ανδρός τα οστά βρίσκονται σήμερα μπροστά μας εδώ στο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά. Κάναμε θεωρώ το αυτονόητο, κάναμε το καθήκον μας, άλλα το ζητούμενο δεν είναι άραγε πάντοτε όπως και σήμερα το να πράττουμε τα αυτονόητα. »

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης ήταν αυτός που ως Υπουργός απευθυνόμενος κατ’ εντολή του τότε Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς τον  Τούρκου Πρωθυπουργό Ινονού αφού τον καλωσόρισε εις απταιστον καθαρεύουσα της Τουρκικής γλώσσας, στην συνέχει του εζήτησε να έρθει η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Ελλάδα, μαζί με τον Τίμιο Σταυρό και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου, τα κειμήλια δηλαδή τα οποία έφερε ο Μακαριστός Ιερομόναχος Αμβρόσιος Σουμελιώτης από την παλαίφατο Μονή Σουμελά.

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης ήταν αυτός που πρωτοστάτησε ώστε η εικόνα της Παναγίας Σουμελά να δοθεί οριστικά στο Σωματείο Παναγία Σουμελά, από το Βυζαντινό Μουσείο, του οποίου στελέχη αρνιόταν πεισματικά να εγκαταλείψει το κειμήλιο της Σεπτής εικόνας το μουσείο, το οποίο θεωρούσαν κτήμα τους, πάντα σε συνεργασία άριστη   με τον αείμνηστο Φίλωνα Κτενίδη.

Ήταν αυτός που πρωτοστάτησε ώστε να οριστικοποιηθεί με απόφαση Υπουργών η διάθεση των 500 στρεμμάτων του Δάσους της Καστανιάς, από τους Σανταίους της Καστανιάς  προς το Σωματείο Παναγία Σουμελά για να ανεγερθεί το ιστορικό Προσκύνημα πριν από Εξήντα έξι (66) χρόνια στα υψώματα του Βερμίου .  «Αιωνία τους η Μνήμη»



Το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» χορήγησε και φέτος όπως εδώ και δεκατέσσερα χρόνια  υποτροφία στη μνήμη των παιδιών του λυκείου Μακροχωρίου, που το 2003 έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.  Για το 2017 η υποτροφία δόθηκε στον αριστούχο μαθητή Σταύρο Τοπαλίδη του Σάββα της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Μακρυχωρίου.



       



Ακολούθησε η λιτάνευση των Αγίων Εικόνων της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και το πρόγραμμα έκλεισε με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις οι οποίες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των προσκυνητών. Σε αυτές τις εκδηλώσεις,  τα χορευτικά συγκροτήματα των ποντιακών σωματείων παρουσίασαν χορούς και τραγούδια του Αλησμόνητου Πόντου.



       

   
  

Τα σωματεία που έλαβαν μέρος στις μέρες των εκδηλώσεων, ήταν ο Παμποντιακός Σύλλογος «Αργώ» της Καλλιθέας Αθηνών, η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Ναούσηςο Σύλλογος Ποντίων Λεβαίας Φλωρίνηςη Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, οΠοντιακός Σύλλογος Δάφνης Πέλλης, ο Πολιτιστικός Συλλογος «Υψηλάνται» Δυτικού Πέλλας, ο Σύλλογος Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», ο Σύλλογος Ποντίων «Τραντέλλενες» Αξιούπολης Κιλκίς και η Ένωση Ποντίων Λαγκαδά& Περιχώρων. Ένα μεγάλο Μπράβο και ευχαριστώ, βγήκε αβίαστα  από τα βάθη της ψυχής των παρισταμένων  που παρακολούθησαν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.





Κυριακή 20 Αυγούστου 2017  Στην συνέχεια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το «Κτητορικό  Μνημόσυνο» σε αυτήν την εκδήλωση, εδώ και χρόνια τιμάται η μνήμη των Αυτοκρατόρων της Τραπεζούντος,  των Μακαριστών Ηγουμένων  της Παλαίφατου Σταυροπηγιακής  Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, των Προέδρων του Σωματείου και του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, των μεγάλων  ευεργετών  και συμπαραστατών στο έργο της Σουμελλιώτισσας.  Την μέρα αυτή τελέστηκε πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στο προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο της Ημαθίας.


     


Στο αρχιερατικό  συλλείτουργο  της μέρας αυτής προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου,  ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Ποιμενάρχης ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στα ελληνικά και στα σλαβονικά καθώς συμμετείχαν η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νίς της Σερβίας, υπό την διεύθυνση της πρεσβυτέρας κ. Γιοβάνας Μίκιτς, η χορωδία Ιεροσπουδαστών διαφόρων εκκλησιαστικών ακαδημιών και σεμιναρίων του Πατριαρχείου Σερβίας καθώς και οι Ιεροψάλτες του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, ο κος Βασίλειος Φωτιάδης, ο κος Ιωάννης Κοτζάμπασης και ο κος Θεόδωρος Τσανακλίδης.

Στο τέλος στα πλαίσια του «Κτητορικού Μνημόσυνου» τελέστηκε και  επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των κτητόρων του Ιερού προσκυνήματος. Στο μνημόσυνο παρευρέθησαν  ο Πρόεδρος και οι Σύμβουλοι του Σωματείου και του Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, όπως και ο Πρόεδρος του Σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα.

Κυριακή και Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017    Τέλος όπως εδώ και χρόνια συνηθίζεται εγινε η Εορτή της Παναγίας Σουμελά με το Αγιορείτικο Ημερολόγιο,  όπως λέμε απλά με το παλαιό Ημερολόγιο, για τους Αδελφούς μας Έλληνες Ποντιακής καταγωγής από τις χώρες τις Σοβιετικής Ένωσης . Με σεβασμό και αγάπη χιλιάδες Πόντιοι αδελφοί μας  προσήλθαν και προσκύνησαν, παραμονή και ανήμερα την εικόνα της Κυράς του Πόντου, την Παντάνασσα Κυρία Θεοτόκο την Σουμελιώτισσα.  

Για μια χρονιά ακόμη στα υψώματα του Βερμίου μέσα από τις εκδηλώσεις του 15Αυγούστου  ακούστηκε δυνατά η φωνή του συνόλου του Ποντιακού Ελληνισμού. Είμαστε παρόντες και συνεχίζουμε. Δεν ξεχνάμε. «Καμίαν κι ανασπάλω»

Πιστεύουμε ότι η αντήχηση  ήλθε από την εκκωφαντική σιωπή των καμπαναριών του Πόντου.

Θα αναμένε την Λαμπρήν και το Χριστός Ανέστη…

 

Θα αναμέν’ν τον γυρισμόν και τη Ξενητεμένε.

 

1605Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΉ ΕΟΡΤΗ 

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017 ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
 


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ



1605η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΉ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
29-08-2017
 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα  έκλεισαν οι εκδηλώσεις του φετινού  Αύγουστου

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, Συναυλία παραδοσιακής Μουσικής «Μουσική αύρα αλησμόνητων πατρίδων»  με τον  καταξιωμένο καλλιτέχνη κο Γιώργο Πουλαντζακλή  και την δεκαπενταμελή ορχήστρα του.  Ένα μουσικό ταξίδι  από τον Πόντο μέχρι και την Καππαδοκία, έκανε ο Γιώργος Πουλαντζακλής με την δεκαπενταμελή ορχήστρα του.  Ο καλλιτέχνης παίζοντας λύρα, κεμανέ αλλά και τραγουδώντας μαζί με τη Μελίνα Χατζηκαμάνου  ταξίδεψε τον κόσμο σε ένα μουσικό οδοιπορικό αφιερωμένο στον Πόντο και τις Αλησμόνητες Πατρίδες.



 

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, Παραμονή του Εορτασμού της Παναγίας Πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός μετα Αρχιερατικής Συγχοροστασίας προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας  κκ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ. Μοναδική στιγμή, γεμάτη συγκίνηση, έζησαν αυτην τη μέρα οι προσκυνητές διότι έγιναν  και μάρτυρες της ιστορικής «συνάντησης» των εικόνων της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου συνόδευσε στο Βέρμιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη. Οι Εικόνες τέθηκαν δίπλα-δίπλα σε λαϊκό προσκύνημα στο Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά. Γεγονός που μας γεμίζει ελπίδες  και όνειρα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού, από τα υψώματα του Βερμίου με αυτήν την συνάντηση των Σεπτών Εικόνων,  για πρώτη φορά μετά το 1922.

      






  
Τρίτη 15 Αυγούστου 2017, Ανήμερα του εορτασμού  της Παναγίας, από νωρίς το πρωί χιλιάδες πιστοί κατέφθασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας  και του Εξωτερικού στις πλαγιές του Βερμίου για να προσκυνήσουν την Σεπτή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά με ότι εκφράζουν και σηματοδοτούν οι δύο λέξεις Παναγία Σουμελα. Λειτουργηθήκαν, παρακολούθησαν την  λιτανεία και  χαρήκαν  το μεγάλο πανηγύρι με τα έθιμα και τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού. Παρόντα τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου και του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, τα Διοικητικά Συμβούλια του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και εκπρόσωποι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα.







Τους εκπροσώπους των αρχών καλωσόρισε ο πρωτοεπιστάτης του Ιερού Προσκυνήματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο πρόεδρος της «Παναγία Σουμελα»  κ. Γιώργος Τανιμανίδης.



Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ο οποίος σε δηλώσεις του ανάφερε ότι «θέλω από εδώ από την Παναγιά του Πόντου, την αμφικτιονία του Ποντιακού Ελληνισμού  να στείλω από καρδιάς ένα μήνυμα αγάπης και ενότητας σε όλον τον Ελληνισμό.



Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι Βουλευτές Ημαθίας κ. Χρήστος Αντωνίου ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, οι Βουλευτές της Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Μάρδας, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Γιώργος Λαζαρίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κα Βούλα Πατουλίδου ο Αντιπεριφεριάρχης  Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο Αντιπεριφεριάρχης Σερρών κος Ιωάννης Μωυσιάδης,   Ο Δήμαρχος Βεροίας κος Κωνστάντιος Βοργιαζίδης και ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΗμοκτικού Συμβουλίου του Δήμου Βεροίας,  η Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κα Στεφανία Τανιμανίδου,  η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Θέρμης κα Αθηνά Παπαδάκη, ο Διοικητής Στρατηγός της 1ης Στρατιάς  κος Δημόκριτος Ζερβάκης καθώς και Αξιωματικοί του Στρατού της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος .

Πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων με τους Μητροπολίτες Τρίκκης & Σταγών κ. Χρυσόστομο,  Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κυρίλλο, και τους Επίσκοπους Μηδείας κ. Απόστολο και Αρμαβίλ & Λαμπίνσκι κ. Ιγνάτιο. Την Σεπτή Εικόνα της Παναγίας «φύλατταν» και  «φρουρούσαν» Νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής  του «Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά» , με τις παραδοσιακές φορεσιές








Σημαντικότατο γεγονός για την φετινή γιορτή, το οποίο έγινε κατορθωτό, με μεγάλο αγώνα και κόπο ήταν η μετακομιδή των οστών του αειμνήστου Λεωνίδα Ιασονίδη. Στο Βέρμιο πλέον θα αναπαύεται ο Μεγάλος Έλληνας Ποντιακής Καταγωγής, όπου βρίσκονται τα οστά και άλλων αειμνήστων επιφανών Ποντίων, οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα για την έλευση της Σεπτής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά άλλα και για την επανασύσταση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Ελλάδα (Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος Φιλιππίδης, Φίλων Κτενίδης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, τέως Αντιπρόεδρεως της Βουλής Ισαάκ Λαυρεντίδης, Τέως Υπουργός Σταύρος Νικολαϊδης Αμβρόσιος Σουμελιώτης κ.ά.).


           


Όπως ανέφερε στο λόγο του ο Πρόεδρος  του Σωματείου Παναγία Σουμελά  κος Γιώργος Τανιμανίδης : «Αυτού του τιμημένου ανδρός τα οστά βρίσκονται σήμερα μπροστά μας εδώ στο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά. Κάναμε θεωρώ το αυτονόητο, κάναμε το καθήκον μας, άλλα το ζητούμενο δεν είναι άραγε πάντοτε όπως και σήμερα το να πράττουμε τα αυτονόητα. »

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης ήταν αυτός που ως Υπουργός απευθυνόμενος κατ’ εντολή του τότε Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς τον  Τούρκου Πρωθυπουργό Ινονού αφού τον καλωσόρισε εις απταιστον καθαρεύουσα της Τουρκικής γλώσσας, στην συνέχει του εζήτησε να έρθει η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Ελλάδα, μαζί με τον Τίμιο Σταυρό και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου, τα κειμήλια δηλαδή τα οποία έφερε ο Μακαριστός Ιερομόναχος Αμβρόσιος Σουμελιώτης από την παλαίφατο Μονή Σουμελά.

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης ήταν αυτός που πρωτοστάτησε ώστε η εικόνα της Παναγίας Σουμελά να δοθεί οριστικά στο Σωματείο Παναγία Σουμελά, από το Βυζαντινό Μουσείο, του οποίου στελέχη αρνιόταν πεισματικά να εγκαταλείψει το κειμήλιο της Σεπτής εικόνας το μουσείο, το οποίο θεωρούσαν κτήμα τους, πάντα σε συνεργασία άριστη   με τον αείμνηστο Φίλωνα Κτενίδη.

Ήταν αυτός που πρωτοστάτησε ώστε να οριστικοποιηθεί με απόφαση Υπουργών η διάθεση των 500 στρεμμάτων του Δάσους της Καστανιάς, από τους Σανταίους της Καστανιάς  προς το Σωματείο Παναγία Σουμελά για να ανεγερθεί το ιστορικό Προσκύνημα πριν από Εξήντα έξι (66) χρόνια στα υψώματα του Βερμίου .  «Αιωνία τους η Μνήμη»



Το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» χορήγησε και φέτος όπως εδώ και δεκατέσσερα χρόνια  υποτροφία στη μνήμη των παιδιών του λυκείου Μακροχωρίου, που το 2003 έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.  Για το 2017 η υποτροφία δόθηκε στον αριστούχο μαθητή Σταύρο Τοπαλίδη του Σάββα της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Μακρυχωρίου.



       



Ακολούθησε η λιτάνευση των Αγίων Εικόνων της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και το πρόγραμμα έκλεισε με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις οι οποίες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των προσκυνητών. Σε αυτές τις εκδηλώσεις,  τα χορευτικά συγκροτήματα των ποντιακών σωματείων παρουσίασαν χορούς και τραγούδια του Αλησμόνητου Πόντου.



       

   
  

Τα σωματεία που έλαβαν μέρος στις μέρες των εκδηλώσεων, ήταν ο Παμποντιακός Σύλλογος «Αργώ» της Καλλιθέας Αθηνών, η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Ναούσηςο Σύλλογος Ποντίων Λεβαίας Φλωρίνηςη Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, οΠοντιακός Σύλλογος Δάφνης Πέλλης, ο Πολιτιστικός Συλλογος «Υψηλάνται» Δυτικού Πέλλας, ο Σύλλογος Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», ο Σύλλογος Ποντίων «Τραντέλλενες» Αξιούπολης Κιλκίς και η Ένωση Ποντίων Λαγκαδά& Περιχώρων. Ένα μεγάλο Μπράβο και ευχαριστώ, βγήκε αβίαστα  από τα βάθη της ψυχής των παρισταμένων  που παρακολούθησαν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.





Κυριακή 20 Αυγούστου 2017  Στην συνέχεια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το «Κτητορικό  Μνημόσυνο» σε αυτήν την εκδήλωση, εδώ και χρόνια τιμάται η μνήμη των Αυτοκρατόρων της Τραπεζούντος,  των Μακαριστών Ηγουμένων  της Παλαίφατου Σταυροπηγιακής  Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, των Προέδρων του Σωματείου και του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, των μεγάλων  ευεργετών  και συμπαραστατών στο έργο της Σουμελλιώτισσας.  Την μέρα αυτή τελέστηκε πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στο προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο της Ημαθίας.


     


Στο αρχιερατικό  συλλείτουργο  της μέρας αυτής προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου,  ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Ποιμενάρχης ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στα ελληνικά και στα σλαβονικά καθώς συμμετείχαν η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νίς της Σερβίας, υπό την διεύθυνση της πρεσβυτέρας κ. Γιοβάνας Μίκιτς, η χορωδία Ιεροσπουδαστών διαφόρων εκκλησιαστικών ακαδημιών και σεμιναρίων του Πατριαρχείου Σερβίας καθώς και οι Ιεροψάλτες του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, ο κος Βασίλειος Φωτιάδης, ο κος Ιωάννης Κοτζάμπασης και ο κος Θεόδωρος Τσανακλίδης.

Στο τέλος στα πλαίσια του «Κτητορικού Μνημόσυνου» τελέστηκε και  επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των κτητόρων του Ιερού προσκυνήματος. Στο μνημόσυνο παρευρέθησαν  ο Πρόεδρος και οι Σύμβουλοι του Σωματείου και του Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, όπως και ο Πρόεδρος του Σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα.

Κυριακή και Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017    Τέλος όπως εδώ και χρόνια συνηθίζεται εγινε η Εορτή της Παναγίας Σουμελά με το Αγιορείτικο Ημερολόγιο,  όπως λέμε απλά με το παλαιό Ημερολόγιο, για τους Αδελφούς μας Έλληνες Ποντιακής καταγωγής από τις χώρες τις Σοβιετικής Ένωσης . Με σεβασμό και αγάπη χιλιάδες Πόντιοι αδελφοί μας  προσήλθαν και προσκύνησαν, παραμονή και ανήμερα την εικόνα της Κυράς του Πόντου, την Παντάνασσα Κυρία Θεοτόκο την Σουμελιώτισσα.  

Για μια χρονιά ακόμη στα υψώματα του Βερμίου μέσα από τις εκδηλώσεις του 15Αυγούστου  ακούστηκε δυνατά η φωνή του συνόλου του Ποντιακού Ελληνισμού. Είμαστε παρόντες και συνεχίζουμε. Δεν ξεχνάμε. «Καμίαν κι ανασπάλω»

Πιστεύουμε ότι η αντήχηση  ήλθε από την εκκωφαντική σιωπή των καμπαναριών του Πόντου.

Θα αναμένε την Λαμπρήν και το Χριστός Ανέστη…

 

Θα αναμέν’ν τον γυρισμόν και τη Ξενητεμένε.

 

1605Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΉ ΕΟΡΤΗ 

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017 ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
 


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ







ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Εγγραφή στο newsletter
Ακολουθήστε μας
Back to top