ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Εκμαθηση Ποντιακής Λύρας 15 Αυγουστος
Κάθε χρόνο στα υψώματα του Βερμίου όρους, εορτάζεται η Κοίμησης της Θεοτόκου. Συνεχίζεται η παράδοση και η ιστορία 16 αιώνων που άρχισε να γράφεται με αγώνες και μαρτύρια, γύρω απ΄ το Ιερό σύμβολο της Εικόνας της κυράς του Πόντου, της Σουμελιώτισσας Παναγίας. Χιλιάδες πιστών εισρέουν στο χώρο του Προσκυνήματος, για να αποτίνουν φόρο τιμής στη Μεγαλόχαρη, αλλά και σ΄ όλους τους Αγίους, Μαρτύρους και ήρωες που θυσίασαν τη ζωής τους, υπερασπίζοντας τη Θρησκεία και την Παράδοσή μας.

Είναι ο εορτασμός που συνάμα αποτελεί προσπάθεια μεταλαμπάδευσης στις επόμενες γενεές των Ποντιακών Εθίμων και Παραδόσεων, αλλά και της παρακαταθήκης των Ιερών κειμηλίων (Θρησκευτικών & Ιστορικών) που έχουν μεταφέρει ευλαβικά οι πρόσφυγες από την πατρίδα.

Έτσι, τα Δ.Σ του Προσκυνήματος και Σωματείου “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ”, οργανώνoυν την Πανήγυρη στις 14 και 15 Αυγούστου με πολλές εκδηλώσεις στα υψώματα του Βερμίου, παρουσία των εκπροσώπων της θρησκευτικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, των Ομοσπονδιών και Προέδρων των Ποντιακών Σωματείων, ιδίως δε της Ποντιακής Νεολαίας, καθώς και χιλιάδων πιστών απ΄ όλο τον κόσμο.

Την παραμονή και μετά τον μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό γίνεται η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ». Ανήμερα της εορτής, γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία παρουσία του Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και πολλών επισήμων. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, τιμάται η μνήμη των μαθητών του Λυκείου Μακροχωρίου, που τόσο νωρίς και άδικα έφυγαν για πάντα από κοντά μας, μέσω ετήσιας τιμητικής διάκρισης και υποτροφίας σε έναν από τους αρίστους μαθητές του Λυκείου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας γίνεται λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και παρατίθεται δεξίωση στους υψηλούς προσκεκλημένους ως αναπόσπαστο τμήμα των εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια στην Πλατεία του Προσκυνήματος, παρουσία πλήθους κόσμου, γίνεται η έναρξη των Ποντιακών καλλιτεχνικών δρώμενων από διακόσια (200) και πλέον παιδιά χορευτικών συγκροτημάτων των Ποντιακών μας Σωματείων από όλη την Ελλάδα, καθώς και εκπροσώπων της ποντιακής νεολαίας της διασποράς.

Τέλος, στο γεύμα των επισήμων, εκφωνείται ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Πρόεδρο του Προσκυνήματος, ενώ κατά καιρούς τιμώνται σημαίνονται πρόσωπα της Πολιτικής, Θρησκευτικής ή και ιστορικής ζωής του τόπου για την προσφορά τους στην Ελλάδα και τον Ποντιακό Ελληνισμό...


     '
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Εγγραφή στο newsletter
Ακολουθήστε μας
Back to top